fbpx

Magnum crimen поново у претплати

Magnum crimen ново издање

Чувена и распродата књиге академика Виктора Новака, Magnum crimen, поново је у претплати, и то у нецензурисаном издању. Пријавите се преко нашег сајта.

Magnum crimen, животно дело академика Виктора Новака, етничког Хрвата југословенског опредељења, поново се појављује у нецензурисаном издању. Књига је обогаћена предговором Василија Крестића и поговором Милорада Екмечића.

  • Проверите зашто је Magnum crimen на ватиканском списку забрањених књига.
  • Проверите зашто је римокатоличка црква уништавала књигу, а комунисти је цензурисали.
  • Књига за оне који знају да проучавањем прошлости сазнајемо у садашњости којим стазама треба да корачамо у будућности.
  • Књига која открива злочиначку спрегу римске курије и усташа у Хрватској.
  • Књига коју свака српска кућа треба да има.
  • Много је разлога зашто треба читати Magnum crimen, а ниједан против.

А4 формат, тврд повез, два тома, 1200 страница, луксузне корице.

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА ПРЕТПЛАТУ ОВДЕ

Историја књиге

Виктор Новак, аутор књиге Magnum crimen
Виктор Новак, аутор књиге Magnum crimen

У предговору првом издању из 1948, Виктор Новак каже да је грађу скупљао преко 40 година. Време када Новак почиње да се интересује за клерикализам поклапа се са „Велеиздајничким процесом“ у Загребу, када је Аустроугарска покушала да се обрачуна са српским политичким вођама. Ипак, сама идеја о уобличењу књиге пада у време ауторовог тамновања у Бањичком логору. Године 1943, када је Београд брујао од вести о злочинима у НДХ, непознати усташки агент у извештају бр. 20/1943. споменуо је књигу тада нејасног наслова – Magnum crimen.

По доласку комуниста на власт, Виктор Новак је коначно могао да се врати на београдски Универзитет, али је Magnum crimen и даље стајао у фиоци. Истакнути историчар, Богдан Кризман (син Хинка Кризмана), сведочи да су се(наводно) састали његов отац, некада краљев министар, и Душко Бркић, министар правде НР Хрватске. На том састанку одлучили су, упркос притисцима, да се Magnum crimen штампа.

Три године после рата појављује се прво издање Magnum crimen-a. Интервенцијом Владимира Бакарића и Макса Буће, из текста су избачена поглавља – „Ecclesia militans ратује с Тиршовом идеологијом“ и „Libellus Accusations. Promemoria 1. X 1934. надбискупу кoaдјутору Степинцу“. Одмах по изласку, сведочи аутор, дело је стављено је на Индекс забрањених књига. Истовремено, заслугом УДБА-е чак није у целости ни штампано.

Ове, 2015. године, први пут су два поменута поглавља укључена у интегрални текст књиге. Исправљена је неправда у којој су учествовали различити закулисни центри моћи, и заинтереосвани читаоци напокон могу сагледати целину Новаковог подухвата. (Више о настанку књиге овде.)

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА ПРЕТПЛАТУ ОВДЕ

Препоручују Magnum crimen:

Владимир Димитријевић: Очито је да се ова књига објављује, поново, у Срба по Божијем промислу, баш у часу када је неопходан као свеж дах истине у отровним облацима лажи и медијске кретенизације.

Зоран Чворовић: Виктор Новак је педантношћу једног научника класичне школе у Magnum crimen-u представио не само фактографску, већ и духовну анатомију великог злочина извршеног у име западног идејног крсташког тројства: нацизма, римокатолицизма и хрватског „хисторијског државног права“.

Василије Крестић: Значај те књиге је у томе што је професор Виктор Новак више деценија сабирао документа о хрватском клерофашизму и о клерофашистичкој политици, и што је том озбиљном, огромном документацијом, некада документацијом првог, некада документацијом другог реда, успео да разобличи клерофашизам на максимално одговоран научни начин. Дакле, он није имао никакве зле намере, него само жељу да стане на пут ширењу клерофашизма. Све то што је урадио заиста је поставило темеље сваком даљем изучавању политике хрватског геноцида над Србима у Независној Држави Хрватској.

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА ПРЕТПЛАТУ ОВДЕ