fbpx

Постоји ли индустрија развода?

Развод: илустрација

У кратком интервјуу за Политику датом поводом доласка у Србију, проф. др Стивен Баскервил објашљава како функционише индустрија развода у развијеним земљама Запада.

Сваки други брак у Сједињеним Aмеричким Државама данас се завршава разводом, а у 90 одсто случајева бракоразводне парнице покрећу жене. Нисам оптимиста када је реч о будућности породице, јер на разводима ради и зарађује цела „индустрија” – од адвоката, судија, социјалних радника, психолога и психијатара. Њихов заједнички циљ јесте да убеде жену да разводом ништа не губи, већ само добија.

Осим што добија контролу над дететом и могућност да доноси све одлуке које се тичу његовог живота, она добија и две трећине зараде свог бившег супруга, а најчешће и кућу која је била њихов породични дом, каже у разговору за Политику Стивен Баскервил, професор политичких наука на Колеџу „Патрик Хенри” у Вашингтону и аутор књиге Стављање под старатељство.

Овај професор контроверзних ставова, кога сматрају једним од водећих америчких стручњака када је реч о разводу, старатељству и породичним судовима у Америци, био је гост Института за европске студије, где је одржао семинар о проблемима породичног законодавства. А на питање шта је главни узрок пораста броја развода, он истиче да је развод данас системски подржан од стране државе и свих њених институција.

Како развод функционише у САД?

„Када се жена обрати адвокату, он је лако убеди да је у њеном интересу да се разведе, јер раскидом брака она преузима контролу над животом детета. Ако сте у браку, ви свакодневно морате да правите компромисе са партнером и заједнички доносите све одлуке које се тичу породице и деце. Када се разведете, не морате да правите договоре и компромисе и можете да живите онако како хоћете, јер се држава брине да добијате алиментацију сваког месеца. Сва ова обећања делују веома примамљиво, па многе жене на њих пристану.”

Стивен Баскервил, један од водећих стручњака за развод
Проф. др Стивен Баскервил

Није лако бити самохрани родитељ – истраживања говоре да у Србији трећина мајки након развода не добија алиментацију, свега половина њих добија социјалну помоћ од стране државе, а примања у породици самохраних родитеља нижа су од националног просека. Осим тога, судски процеси за утврђивање алиментације трају годинама и често улазе у пунолетство детета.

– У Америци је то аутоматски – од момента кад се брак разведе, алиментација стиже на рачун жене. Од развода највише профитирају мајке из средње класе – након развода њихов стандард се повећава, јер добијају кућу и 70–80 одсто зараде свог супруга. Морам да кажем да то није случај са мајкама из ниже друштвене класе, али епидемија развода је феномен који се пре свега односи на средњу класу.

Један од главних узрока развода у Србији су живот у заједници и насиље у породици. Који су водећи узроци развода у Америци?

– Правосудна статистика не располаже тим подацима, јер супружници немају обавезу да наведу разлог за раскид брака. Али пракса говори да се уз помоћ развода остварују бројне погодности. Можете, на пример, да оставите дете у вртићу или дневном боравку школе цео дан, а самохране мајке често имају право првенства приликом запошљавања.

 

Очеви и деца након развода

Шта се након развода дешава с очевима?

– Неки очеви уопште немају контакт са децом, а неки децу виђају једном месечно или сваког другог викенда. Нажалост, очеви најчешће немају никакав утицај на одрастање детета. Чак и ако га виђају не одлучују о његовом животу – где ће дете ићи у школу, цркву или на спорт. Мајка може да се одсели са дететом у другу државу и отац је ту најчешће немоћан.

Сами сте искусили мукотрпан процес развода – шта је најтеже у вези с распадом породице?

– Чињеница да дете постаје оружје којим родитељи међусобно ратују. Деца постају оруђа којима манипулишу и родитељи и систем. И веома често нико не води рачуна о томе како се она осећају.

Аутор: Катарина Ђорђевић

Извор: Политика