fbpx

Одломци из Catene mundi: Ископавања у Јасеновцу

Само 1964. вршена су ископавња у Јасеновцу, и академк Срба Живановић је учествовао у њима. У енциклопедији Catena mundi први пут је објављен извештај.

Предраг Драгић Кијук је у енциклопедији Catena mundi, свима и свакоме, обзнанио извештај комисије о том ископавању, после кога је Срба Живановић морао да бежи из земље. Ево одломка: „У првој сонди бр. 112 Б настављено је ископавање. Уклоњен је прво површни слој блата направљен после кише, па се затим наставило са ископавањем. Између дубине 1,20 и 1,50 м лежали су многи нагомилани предмети распоређени без неког одређеног реда целом површином сонде. Били су помешани са груменима креча, од којих су поједини били знатне величине до 30 см у пречнику. Нађени су следећи предмети: 76 дугмета различите величине, врсте и боје спољњег и доњег веша и одеће, 53 кашике углавном велике, 11 емајлираних посуда различите величине и облика, б чешљева, 5 огледала, 4 кишобрана, 3 кључа, 3 порцеланске шоље, 5 боца и 5 плетених корпи. Од текстила је нађено много остатака целе одеће, огртача, поњаве итд. различитих боја, 2 клупчета вуне, остаци џемпера и плетених вунених чарапа, кајишеви, 3 ком., 3 шнале од кајиша, кајиш од торбе, 2 копче за панталоне, ципеле мушке 2 ком, 2 цокуле/различите/, 3 гумене чизме, 1 дечје папуче, 1 пар сандала дечјих бр. 29, дечји опанак бр. 36, 2 различите женске сандале, кожни опанак 1 пар и 2 различита, 1 пар ђонова од сандале, остатак оловке 2 ком. 18 перли различите боје. Новац: 10 халера (1 ком. у кожном новчанику), 25 пара и 1 дин. СХС, 1 златник са ринглицом за вешање на ниску (аустријски Фрање Јосифа). Шнала за косу, муштикла 1 ком, 1 чибук, 2 бурме, 1 женски прстен, 2 велике маказе, 3 ножа (чакије) и 1 нож обичан. Напрстак, поклопац од чутуре, наочаре, 1 тањир, 2 дрвене кашике, 3 мале металне кутијице, две кугле од рачунаљке, 3 ком. штрумпандли, 4 овчије кости. Више комада гвоздене жице кружног облика са остатком текстила. По уклањању ових предмета приступило се проучавању скелета.

На прве остатке костију наишли смо на дубини од 1,05 м и ту су се остаци даље налазили у дубини у све већем броју. У свим случајевима се радило о целим скелетима само што су се поједини налазили ван граница сонде и задирали у профил зида. Скелети су лежали у врло различитим положајима набацаци без неког реда и то тако да су поједини делови били у различитим нивоима, а сами скелети су били међусобно испреплетани, једни су били постављени са лицем окренутим наниже, други су постављени у бочном положају, неки су били згрчени а неки у опуштеном положају. Оријентација скелета је врло различита — у свим правцима.

Скелет бр. 1 — Нађен је скелет женског пола, животног доба око 30 до 40 година. Испод тог скелета нађени су следећи предмети који нису били раније поменути: 14 великих кашика, 1 дечја висока ципела бр. 33, 3 мушка различита опанка, 1 дечји опанак, 1 ђон од женске папуче, 1 дечја сандала бр. 34, 2 женска чешља, 2 четкице за зубе, 1 огледало, 1 маказе, 2 џепна ножа (чакије), 3 велика кључа, 1 бурма, ланац са привеском — медаљоном, 1 мала флаша.

Скелет бр. 2 — лежао је испод претходног у бочном положају. То је скелет женске особе, са остацима плетенице тамне смеђе боје. Животно доба око 30 година.

Скелет бр. 3 — лежао јe испод скелета бр. 2. Пол женски животно доба око 30 година.

Скелет бр. 4 — Женски скелет животног доба око 20 година. Лежао је на леђима у дубини од 1,25 м.

Скелет бр. 5 — Лежао је испод претходног, пол женски. Животно доба није одређено. Лежао је на дубини од 1,40 м.

Скелет бр. 6 — Лежао је поред претходног на истој дубини. Пол мушки. Животно доба око 20 година.

Скелет бр. 7 — Нађен је скелет детета од око 6—7 годниа.

Скелет бр. 8 — Лежи на дубиии од 1,60 м. Пол мушки, животно доба није одређено.

Скелет бр. 9 — Пол женски. Животно доба око 20 година. Види се прелом лобање у occipitalnom пределу. Лежи на дубини од 1,40 м.

Скелет бр. 10 — Лежи на дубини од 1,50 м. Пол женски, животно доба око 20. год. Лобања повређена у десном occipitalnom пределу.

Скелет бр. 11 — Дечји скелет животног доба око 10 год.

Скелет бр. 12 — Скелет женског пола животног доба око 20 год. Очуване су светло смеђе плетенице. Лобања је повређена. Мозак је сачуван. Цео скелет је био прекривен кречом.

НАРУЧИТЕ ЕНЦИКЛОПЕДИЈУ CATENA MUNDI!