fbpx

Коста Чавошки: Catena mundi III је за библиотеку сваког самосвесног Србина

У овом времену велике непромишљености и површности, кад све оно што је за један народ пресудно и битно измиче пажњи његових припадника, овај зборник радова морао би бити у библиотеци сваког самосвесног Србина.

У духу великог издавачког подухвата нашег незаборавног Предрага Драгића Кијука, зборник радова Catena mundi III посвећен је најважнијем и најдалекосежнијем питању наше духовности и повести – српском националном идентитету. Сваки народ, ако хоће да опстане на ветрометинама историје, мора знати шта је од самог почетка био, шта јесте и шта треба и даље да буде у деценијама и вековима који су пред њим. Све је то садржано у појму националне самосвести.

Свако од наших сународника који бар понекад озбиљније промишља коме он то припада и шта уистину јесте, шта су његови велики и далеки преци били и шта ће његови потомци бити – ако су стварно његови и наши – требало би да прочита овај зборник који садржи најбоље радове наших историчара, мислилаца и националних прегалаца.

Наши историјски непријатељи ће ову књигу и без овог нашег савета сигурно прибавити, да би разабрали које су наше не само неоспорне вредности и предности него и озбиљне слабости и мане. У овом времену велике непромишљености и површности, кад све оно што је за један народ пресудно и битно измиче пажњи његових припадника, овај зборник радова морао би бити у библиотеци сваког самосвесног Србина.

Рецензија академика Косте Чавошког

НАРУЧИТЕ ОВДЕ