fbpx

ВИДЕО: Говори са сајамске промоције Catena mundi III

Погледајте говоре рецензената са сајамске промоције енциклопедије Catena mundi III.

На промоцији, одржаној у четвртак, 27. октобра, у 19 часова, сала „Иво Андрић“, учествовали су академик Коста Чавошки, др Милош Ковић, др Мило Ломпар, др Душан Батаковић и Бранимир Нешић. Модератор: Јана Алексић.

Коста Чавошки: „У нас је данас добрим делом ослабило национално самопоуздање и затомила се национална самосвест тако да наши људи скоро да не знају колико је за нас Косово важно, за наш национални идентитет.”

Душан Т. Батаковић: „Држава је велика светиња за Србе зато што је сваки метар територије освајан по цену великих жртава. Бугарску је у року од три месеца створила руска војска. Грчка је створена тако што је у име античке традиције концерт великих сила у бици код Наварина поразио турску флоту и даровао грчкој независност. Србија је, за разлику од тих својих суседа, сваки метар додатне територије крваво плаћала.”

Мило Ломпар: „Духовни и културни правац којим се иде раздваја све што је српско на србијанско и оно ван граница Србије, да би све што је ван било асимиловано, а србијанско претворено у мултикултурално. Сматрам да је то насиље над истином и слободом људском и ја позивам на отпор таквим кретањима.”

Милош Ковић: „Шта су наши приоритети? Не како да што више личимо на Енглезе, или на Немце, или на Русе. Него, како да одговоримо на питање: ко смо то ми? Дакле, не пут на запад, него пут ка себи. Путујмо, али путујмо ка нашим прецима и ка нашој деци, не ка Бриселу, ка Вашингтону, ка Лондону. Путујемо и тамо, али тек пошто средимо нашу кућу и наше двориште!”

Бранимир Нешић: „Catena mundi III се композиционо, тематски и суштински наставља на прва два тома ове књиге. Она приказује светле примере очувања континуитета српског националног идентитета на овим просторима, али и покушава да открије ко су они који су наместо српског народа желели да створе неке друге етничке скупине на овом простору.”