fbpx

Промоција нове књиге Мила Ломпара

У четвртак, 17. новембра у 19 часова у амфитеатру Народне библиотеке Србије биће одржана прва промоција нове књиге проф. др Мила Ломпара, Полихисторска истраживања.

Полихисторска истраживања, нова књига проф. др Мила Ломпара је резултат обједињених истраживања различитих феномена из поља књижевности, филозофије и политике које обједињује јединствен и особен метод угледног српског интелектуалца.

Промоција ће бити одржана у четвртак, 17 новембра у 19 часова у амфитеатру Народне библиотеке Србије (Скерлићева 1, Београд). О књизи ће говорити:

Академик Данило Баста;

Проф. др Слободан Антонић;

Проф. др Слађана Јаћимовић;

Аутор.

Из књиге:

Понекад наилазимо на грешке које бацају тамну сенку на општу културу Латинке Перовић. Тако у једној реченици о Милану Богдановићу долази до концентрације материјалних грешака: „У књижевној критици наставио је ону оријентацију коју је крајем XIX века започео Љубомир Ненадовић, а после Првог светског рата на Београдском универзитету наставили Павле Поповић и Јован Скерлић.“ (322) Није тачно да је Љубомир Ненадовић исказивао било какву критичку оријентацију „крајем XIX века“, јер је био мртав 1895. године, јер се уопште није бавио књижевном критиком и јер је такву оријентацију исказивао Љубомир Недић. Није тачно да је такву оријентацију после Првог светског рата могао наставити Јован Скерлић, јер је умро 1914. године, па су он и Павле Поповић на Београдском универзитету могли остваривати своје критичке и књижевноисторијске оријентације – уосталом различите од оних које је обликовао Љубомир Недић – само пре Првог светског рата.

Ове реченице о Милану Богдановићу написане су – као предговор једној књизи – 2009. године, да би у овом облику – као погрешна тврђења – биле пренете у Доминантну и нежељену елиту. Да ли је могуће да нико – у периоду од 2009 до 2015. године – није приметио колико су оне нетачне? Или није било никог ко би ризиковао известан број непријатности и увреда које би се сручиле на његову главу ако укаже на њих? Чита ли, уопште, неко оно што пише Латинка Перовић, проверава ли неко истинитост њених цитата, или се све што она саопшти прима на исти начин као што се то чинило док је била секретар ЦК СК Србије: идолатријски, без икакве провере, са афирмацијом њене идеолошке и политичке оријентације?

Мило Ломпар

                              Мило Ломпар Полихисторска истраживања