fbpx

Трибина у Ваљеву: Русофобија код Срба 1878-2017.

У среду, 29. маја у 19 часова у Свечаној сали Ваљевске гимназије биће организована промоција књиге Дејана Мировића Русофобија код Срба 1878-2017.

О политици и идеологији русофобије и тајни међународних односа Србије говоре:

  • аутор књиге, Дејан Мировић;
  • извршни уредник у ИК Catena mundi, Никола Маринковић;
  • Стефан Стефановић, водитељ и домаћин трибине.

Књига Русофобија код Срба 1878-2017. отвара расправу о табу теми српске културе и политике. Поставља питање да ли је негативни однос Срба према Русији у складу са нашим националним интересима или је увезен са Запада? 

Књига Дејана Мировића  Русофобија код Срба 1878-2017  покрива широк историјски лук русoфобских садржаја у јавном животу Србије. Он почиње од Берлинског конгреса и развоја вишестраначја у Србији, па до данашњих дана. Књига др Мировића наслања се на теоријска истраживања европских и руских аутора који су се већ бавили русофобијом, Дела Кјезе, Ханеса Хофбауера, Ги Метана и Шафаревича.

Истовремено, она је и оригинална у увиђању на који начин се русофобска схватања преносе у деловање политичке и културне елите једне државе чији народ је традиционално русофилски. Стога, аутор осветљава и један од значајнијих друштвених процепа у српском друштву. Он показује на који начин дуготрајно деловање наслеђених предрасуда утиче на доношење одлука од којих зависи судбина једног народа. Рецензенти књиге: проф. др Слободан Антонић и проф. др Мило Ломпар.

Среда, 29. мај у 19 часова, Свечана сала Ваљевске гимназије. Трибина о књизи Русофобија код Срба 1878-2017. Дејана Мировића.

Улаз слободан!