fbpx

Вече Слободана Јовановића у Библиотеци града Београда

Слободан Јовановић, један од аутора у књизи Српски конзервативци 1878-1914.

У понедељак, 17. децембра у 19 часова у Библиотеци града Београда биће одржано вече посвећено Слободану Јовановићу и његовим историјско-политичким чланцима.

Поводом 60 година од упокојења Слободана Јовановића издавачка кућа Catena mundi објавила је збирку његових најзначајнијих текстова, Историја, политика, демократија, коју је приредио Маринко М. Вучинић.

О овој књизи и о њеном аутору, једном од најумнијих Срба у 20. веку, говориће:

  • – Милош Ковић;
  • – Мијодраг Радојевић;
  • – Бранимир Нешић;
  • – Маринко М. Вучинић.

О књизи

Историја, политика, демократија је књига изабраних текстова која има основну сврху да уведе читаоце у богато дело Слободана Јовановића. Јовановић спада у низ великана који су дали драгоцен допринос остваривању демократских и хуманистичких идеала у Србији.

У првом делу заступљени су текстови који указују на основне правце политичког развоја Србије. Читајте шта је С. Јовановић писао о Карађорђу, Милошу, Вуку Караџићу и др. Заступљени су и текстови о Томи Вучићу Перишићу, Илији Гарашанину, Јовану Ристићу… Ту су и текстови о кључним фигурама „златног доба“ Србије: Николи Пашићу, Јовану Скерлићу и Димитрију Туцовићу.

У другом и трећем делу налазе се два кључна текста за разумевање српске политичке историје. На првом месту, ту је незаобилазни „Један прилог за проучавање српског националног карактера“, а књигу затвара есеј „О тоталитаризму“.