fbpx

Велика трибина у Народној библиотеци: Историја СПЦ

Позивамо вас да 16. октобра, у 19 сати, поводом обележавања осам векова самосталности Српске православне цркве, дођете у Амфитеатар Народне библиотеке Србије на представљање тротомне књиге Историја Српске православне цркве др Ђока Слијепчевића.

Учествују:
– проф. др Мило Ломпар;
– проф. др Милош Ковић и
– уредник Бранимир Нешић.

Историја СПЦ подељена је у три тома: први део обухвата период од покрштавања до XVIII века, други део од почетка XIX до краја Другог светског рата, а трећи део покрива време Другог светског рата и после њега.

Иако је први том објављен 1962. године у Минхену, а трећи 1986. године у Келну, реч је о до сада најцеловитијој историји наше цркве.

Ђоко Слијепчевић провео је читав свој живот припремајући овај пројекат. Године 1938. постао је доцент на Православно-богословском факултету у Београду, али је рат прекинуо његов рад. После Другог светског рата, у емиграцији, Слијепчевић је наставио свој научни рад. Безбедан и неометан од стране политичке репресије, аутор је наставио да ради прво на Старокатоличком универзитeту у Берну, а потом на Институту за Jугоисточну Европу у Минхену. Управо је у Минхену, после 8 година рада, светло дана угледао први том волуминозне Историје СЦП.

Улаз је слободан!
Добро дошли!