fbpx

Трибина у Новом Саду: Англо-америчка обмана

У петак, 9. фебруара у 19 часова у новосадском Клубу Зрно (МЗ Соња Маринковић, Кеј жртава рације 4) биће организована трибина о књизи Слободана Јанковића Англо-америчка обмана.

О научној политици и тајни међународних односа говоре: рецензент књиге Англо-америчка обмана, др Александар Саша Гајић, виши научни саветник на Институту за европске студије и и др Слободан Јанковић, аутор књиге. Публици ће се обратити и извршни уредник у ИК Catena mundi, Никола Маринковић.

Књига отвара расправу о разлозима покретања дисциплине међународних односа. Поставља питање да ли је у питању “суптилни начин контроле мишљења” или су то пуке теорије завере? Која је улога тајне организације коју су основали британски политичари и магнати с краја 19. века, а која великих америчких фондација у креирању студија међународних односа? Могу ли се међународни односи разумети кроз оквир школа мишљења и теорија пониклих у англо-америчком свету?

Аутор указује и на сличну улогу великих фондација у руковођењу мировних студија чију научност такође оспорава анализирајући дела кључних аутора из обе дисципине, и указујући на повезаност многих од њих са транснационалним капиталом и интересима великих сила.

Петак, 9. фебруар у 19 часова, Клуб Зрно, Нови Сад (МЗ Соња Маринковић, Кеј жртава рације 4). Трибина о књизи Англо-америчка обмана Слободана Јанковића.

Улаз слободан!

Биографија аутора

Слободан Јанковић, аутор књиге Англо-америчка обманаСлободан Јанковић је научни сарадник, начелник Центра за суседне земље и Средоземље у Институту за међународну политику и привреду (ИМПП). У овој научној институцији ради од 2006. године. Његове главне области интересовања су блискоисточна политика, односи између великих сила, Блиског истока и Северне Африке. Такође, проучава и политичку историју Италије и Балкана.

Јанковић је држао предавања на теме балканске политике, теорије међународних односа и мировних студија на Факултету политичких наука Дошиша Универзитета у Кјоту. Такође, држао је предавања и на Универзитету Комениус (Comenius University) у Братислави. Гостујући је предавач на тему блискоисточне и балканске историје на мастер студијама при Одељењу политичких наука Универзитета La Sapienza, у Риму. Поменуту тематику предаје и на мастер студијама при Катедри за оријенталистику Филолошког факултета Универзитета у Београду.

Докторирао је на тему Препреке мировном процесу: анализа мировног процеса од 2007. до данас  на Факултету политичких наука Универзитета у Београду 2014. године. Магистарски рад Радикални ислам у Турској из студија геополитике и глобалне безбедности одбранио је на Факултету политичких наука Универзитета Ла сапиенца (La Sapienza) у Риму. Дипломирао је историју на одсеку за историју Факултета књижевности Универзитета Рома Тре (Roma TRE) у Риму.

Аутор је више од четрдесет стручних чланака као и бројних текстова у штампаним и електронским медијима. Писао је о међународним односима, популарној култури, спољној и унутрашњој политици Србије, Италије и Европске уније.

Слободан Јанковић је заменик уредника Међународне политике, стручног часописа који издаје ИМПП. Члан је редакције српског месечника Геополитика од 2008, члан удружења грађана Српски научни центар и Центра за конзервативне студије.