fbpx

Уручена награда Димитрије Богдановић

У просторијама Српске књижевне задруге, 10. маја 2024. године, уручена је награда Димитрије Богдановић др Весни Тријић и др Миломиру Степићу.

Миломир Степић и Весна Тријић су лауреати награде Димитрије Богдановић за 2023. годину.

У конкуренцији за признање које носи име великог проучаваоца српске средњовековне књижевности и културе било је 125 наслова. Одлуку о добитницима награде донео је жири који су чинили др Борис Булатовић (председник), др Слободан Антонић, др Мирјана Бојанић Ћирковић, др Јана Алексић и др Марија Јефтимијевић Михајловић.

Награда за најбољу књигу у области хуманистичких и друштвених наука припала је др Весни Тријић и др Миломиру Степићу. Тријићева је награђена за студију „Књижевност између политике и културе: Бранимир Шћепановић и Данило Киш“ (Андрићев институт, Вишеград), а Степић за књигу у издању Catena mundi „Геополитички појмовник Балкана“.

Геополитички појмовник Балкана“ представља научни водич за разумевање комплексности Балкана, како у историјском, тако и у савременом контексту. Писана са посебним освртом на српску културу и историју, књига нуди дубок увид у геополитичке теме које обликују регион. Научни приступ аутора и разноврстан избор тема чине ову књигу незаобилазном за свакога ко се бави проучавањем Балкана.

Геополитички појмовник Балкана
Геополитички појмовник Балкана

Послушајте несвакидашње беседе лауреата награде Димитрије Богдановић:

Награда „Димитрије Богдановић“ основана је прошле године. Први добитници овог признања су др Мило Ломпар за књигу Црњански и светска књижевност за науку о књижевности. Др Немања Девић је награду добио за књигу За Партију и Тита из области историографије.