fbpx

Значај четвртог тома енциклопедије Catena mundi

Четврти том енциклопедије Catena mundi

Четврти том енциклопедије Catena mundi није књига која говори само о највећим достигнућима српског народа. Она је и књига која храбро осветљава највеће грешке и заблуде српског народа, као и његове мане.

После стогодишњег лутања у југословенству, а посебно у комунизму, српски народ се враћа себи и легитимним српским интересима на Балкану. Да бисмо их остварили, морамо постати свесни својих и добрих и лоших особина, да откријемо велика достигнућа али и падове српског народа, као и да упознамо наше вековне непријатеље и да се спремимо за нова искушења.

Мултидисциплинарним приступом, комбинујући историјске, социолошке, правне, књижевноисторијске, лингвистичке, антрополошке, етнолошке и археолошке приступе, откривајући мало познате чињенице које су деценијама биле лукаво скриване, проучавамо српски национални код кроз хиљадугодишњу историју српског народа.

Идентитет и време

Проучавање националног идентитета Срба кроз векове на свим просторима где је живео и живи представља пут до откривања најбитнијих особина и највећих тајни нашег народа. Који су темељи српског идентитета; како српски народ траје на веригама света у тренуцима државног дисконтинуитета; како српски народ претрајава у различитим друштвено-политичким околностима у којима је живео – најважнија су питања за којима трагамо у четвртом тому Катене.

Из њих проистиче сијасет других, такође важних питања: како су Срби на раскрсници цивилизација и култура градили свест о себи, да ли су Немањићи користили античке филозофе у конституисању државних закона и сагласју државе и Цркве, да ли су народни сабори у средњем веку пука формалност или зачетак демократског дијалога у нашем народу, која три најтежа задатка је Свети Сава имао испред себе, које су највеће заблуде српског народа, да ли је после стогодишњег лутања  могуће успоставити српско становиште?

Напомињемо да четврти том енциклопедије Catena mundi није књига која говори само о највећим достигнућима српског народа. Она је и књига која храбро осветљава највеће грешке и заблуде српског народа, као и његове мане. То је једини начин да мане сузбијемо, да се на учињеним заблудама учимо и да не грешимо више. Нерационална заслепљеност Западом и његовим културним обрасцима, вера у комунистички поредак који је дошао са Истока, недостатак континуираног планског рада и дугорочне националне и културолошке концепције, нeзаобилазне су теме у четвртом тому Catena mundi.

Слобода и њени непријатељи

Такође, посебна пажња је посвећена и вековним непријатељима српског и осталих балканских народа. Почетком 19. века један бројчано мали народ је у балканској тмини, на  раскрсници цивилизација и култура, упалио лучу слободе. Искра светлости која се појавила обасјала је не само српски народ већ и остале окупиране балканске народе, али временом је осветлила и претензије великих империја које су на овај простор гледале, а и даље гледају, као на своје колоније које ће им поред ресурса, пружити и најкраћи пут ка Блиском истоку. Претензије империја поклопиле су се са прозелитистичким идејама Ватикана, који већ осам векова не може да схвати како у свом најближем окружењу живи и траје један жилави народ који неће да се поклони римском папи. Геноцид, унијаћења, насилна покрштавања, сакривања и прекрајања историје, само су нека од средстава којима се служе српски архинепријатељи. Заслужена пажња им је посвећена на страницама наше енциклопедије.

Значај историје

На крају, оно што нас покреће јесте свест да историју проучавамо не ради прошлости, већ да бисмо у прошлости пронашли одговоре за сигурније кораке у садашњости на путу ка светлијој будућности за наше потомке.

Зато је квалитет четвртог тома енциклопедије Catena mundi наша најзначајнија обавеза: на скоро хиљаду страна наћи ћете одговоре на многа наведена питања и добити довољно информација за ваша лична трагања за тајном трајања српског народа.