fbpx

Претплата траје до краја априла!

Историја једне утопије

Претплата на капитални пројекат Историја једне утопије: 100 година од стварања Југославије траје до краја априла!

Упис имена пренумераната је завршен, први табаци књига су већ у штампи али претплата и даље траје! Уколико до краја месеца уплатите макар прву рату остварујете право да капитални издавачки пројекат Историја једне утопије: 100 година од стварања Југославије добијете по цени од само 2800 динара на 4 месечне рате! У цену је урачунат попуст од 30% у односу на редовну цену књиге од 4400 динара.

НАРУЧИТЕ ОВДЕ!

О књизи

Можемо ли, век после стварања ове утопијске државе, трезвено сагледавати југословенски пројекат? Имамо ли за то снаге с обзиром на то да смо највеће жртве његовог распада? Ми верујемо да српски народ има снаге и зато Вам нудимо капитални издавачки пројекат – Историја једне утопије: 100 година од оснивања Југославије. Тврд повез, преко 1000 страна у два тома Б5 формата, луксузне корице са златотиском. Цена: 2800 динара (четири рате по 700 динара). У цену је урачунат попуст од 30% у односу на редовну цену књиге од 4400 динара.

Нудимо Вам сведочења твораца и градитеља међуратне државе: Александра Белић, Јована Цвијића, Слободана Јовановића и њиховог утицајног претходника, Јована Скерлића.

У овој књизи заступљени су и антологијски текстови најутицајнијих интелектуалаца друге половине 20. века: Михаила Ђурића, Милорада Екмечића, Драгољуба Живојиновића, Душана Т. Батаковића. Ту су и: Љубодраг Димић, Коста Чавошки, Мило Ломпар, Ненад Кецмановић, Срђа Трифковић и Милош Ковачевић.

Коначно, заступљени су и аутори који својим радом обележавају прве две деценије српског 21. века: Милош Ковић, Чедомир Антић, Александар Раковић, Слободан Антонић, Часлав Копривица и многи други…

Теме овог зборника

Текстови сабрани међу корицама књиге Историја једне утопије: 100 година од стварања Југославије обрађују читав низ битних тема:

 • Како је настала југословенска идеја?
 • Програмски текстови твораца Југославије.
 • Како су велике силе утицале на стварање и распад Југославије?
 • Геополитички смисао Југославије.
 • Никола Пашић и српски политичари о стварању Краљевине СХС.
 • Питање југословенског идентитета.
 • Политика Ватикана према Југославији.
 • Да ли Југославија била могућа после Јасеновца?
 • Порекло и последице авнојевских граница.
 • Да ли је титоизам спроводио хрватску националну политику?
 • Брионски пленум, Ранковићев пад и Устав из 1974.
 • Српска поп-култура у СФРЈ.
 • Југоносталгија као осећање и као инструмент пропаганде.
 • Комадање српског језика као лингвистичко наслеђе југословенства.

НАРУЧИТЕ ОВДЕ!

Из садржаја књиге

Садржај првог тома:

[flipbook pdf=“https://catenamundi.rs/wp-content/uploads/2018/04/JU-01-sadrzaj.pdf“]

Садржај другог тома:

[flipbook pdf=“https://catenamundi.rs/wp-content/uploads/2018/04/JU-02-sadrzaj.pdf“]

Зашто је важна ова књига?

Књига Историја једне утопије: 100 година од стварања Југославије је свеобухватни увид у државну и националну идеју која је темељно одредила нашу судбину у ХХ веку. Краљевина Србија је у стварање Југославије уложила све своје капацитете: државност, војну силу и науку. На разложност старих политичара надовезао се ентузијазам нове елите европских ђака, уверених у прикључивање Србије кругу најпросперитетнијих држава.

Споља, геополитички положај одређивали су интереси великих сила. Изнутра, одређивали су је српско-хрватски односи. Сецесионистичко искуство из Аустроугарске чинило је хрватску политику флексибилном. Истовремено, српска политика и даље је била руковођена еманципаторским и ослободилачким заносом. Тај занос ускогрудост и клерикални карактер хрватског национализма није могао да прихвати. Кулминација овог одбијања истовремено представља и кулминацију антисрпског сентимента: геноцид у Јасеновцу.

После Другог светског рата, култ личности као интеграциони фактор допринео је прећуткивању геноцида, док остали дезинтеграциони пројекти нису реализовани.

Зато је стогодишњица стварања Југославије добар повод да сагледамо једини модерни интеграциони пројекат који је обухватио читав српски народ и који је, слабошћу других, доживео крах. Убеђени смо да је јубилеј права прилика да се ово политичко и историјско искуство анализира. Морамо понудити одговоре на стара и поставити нека нова питања.

Тврд повез, преко 1000 страна у два тома Б5 формата, луксузне корице са златотиском. Цена: 2.800 динара (четири рате по 700 динара). Претплата траје до краја априла! У цену је урачунат попуст од 30% у односу на редовну цену књиге од 4400 динара.

НАРУЧИТЕ ОВДЕ!