fbpx

Пуна сала на промоцији „Демонтаже културе“

Пред више десетина присутних у Удружењу књижевника Србије промовисана је нова књига Слободана Антонића, „Демонтажа културе“.

Промоција Демонтаже културе била је прва у низу трибина у Удружењу књижевника Србије на којима ће наша издавачка кућа представити своје књиге и ауторе, сваке среде од 19 часова. На отварању серијала, о новој књизи Слободана Антонића, сем аутора, говорили су Слађана Илић, Маринко М. Вучинић и Никола Маринковић као представник издавача, док је модератор био Миљурко Вукадиновић који је и отворио трибину.

Први говорник, Маринко М. Вучинић, истакао је да се из Антонићеве књиге јасно види да је транзиција у Србији заправо пут од социјализма ка колонијализму и да је оно што нам се намеће било под видом масовне, било под видом елитне културе заправо само колонијални вид културе који треба да одржава постојећи поредак.

Слађана Илић је говорила о потреби да се поводом ове књиге и тема које покреће заиста покрену дискусије, које нажалост није могуће спровести јер је управо она „модерна“ страна та која не трпи Другог, друго становиште, а оптужује националну елиту за такво поступање.

Аутор Слободан Антонић се захвалио организаторима трибине и издавачу на поверењу и надовезао се на претходне говорнике, рекавши да шира слика у Србији показује доминацију, готово култ једне културне политике која је врло искључива а истовремено, својим везама на глобалном нивоу твори мрежу колонијалне културе унутар које је готово немогуће створити простор за другачије мишљење, које би водило рачуна о интересима једне нације која и биолошки нестаје.

По завршетку трибине и дискусије, заинтересовани читаоци су чекали да им аутор потпише примерке Демонтаже културе, а уредник трибине Миљурко Вукадиновић позвао је све окупљене да дођу и следеће среде, 8. фебруара, када ће бити представљена нова књига Владимира Димитријевића Тржиште или храм.