fbpx

Из „Књиге о Дражи“: Слободан Јовановић – Михаиловићево дело

Слободан Јовановић, један од аутора у књизи Српски конзервативци 1878-1914.

У Књизи о Дражи Слободан Јовановић је написао: „Главно дело ђенерала Михаиловића, по коме он улази у историју Другог светског рата, јесте његова герилска војна противу немачке војне силе у нашој земљи.“

У Другом рату гериле су се јављале у свима заузетим земљама. Герила ђенерала Михаиловића била је најранија. Герила, као што се у Другом рату показало, може много, али не може све. Она не може да туче главну непријатељску снагу; она сама собом не може да ослободи земљу. Али, као помоћно средство редовне војске, она може да учини много. С чисто војног гледишта, герила ђенерала Михаиловића највише је вредела онда када се била везала за савезничке операције у Северној Африци. У тој прилици, Михаиловић је, по признању самих савезничких команданата, учинио њима врло велике услуге. Михаиловић је тачно знао шта герила може, а шта не може. Своју главну акцију он је припремао за онај тренутак када почне искрцавање савезничких трупа на Балканском полуострву. Дотле, било је довољно што је његова герила била успела везати известан број непријатељских дивизија.

Овај његов план био је поремећен појавом комунистичке гериле. Као што се зна, комунисти се нису ставили у покрет чим су Немци продрли у нашу земљу; они су учинили то тек неколико недеља доцније, онда када су Немци заратили са Русијом. Докле је Михаиловић имао један првенствено војни план, комунисти су имали један првенствено политички, или, тачније речено, партијски план. Они су се спремали да, после слома Немачке, дограбе власт у Југославији. Једина организована војна снага која би им се у том тренутку могла одупрети био је ђенерал Михаиловић. Зато су комунисти прегли да га, ако је могућно, још пре немачког слома униште. Они су изазвали прави грађански рат између Михаиловићеве и своје гериле. Ко год за време непријатељске окупације изазива грађански рат, тај у ствари служи непријатељу. То је што треба имати на уму, када је реч о комунистичким самохвалама да су сви други осим комуниста сарађивали с непријатељем.

У грађанском рату победили су комунисти. Они су победили захваљујући војној помоћи Совјетског Савеза и политичким погрешкама Савезника. Да тога није било, ђенерал Михаиловић не би доживео катастрофу. У данашње доба светских ратова, све је тако везано једно с другим, да ничији успех не зависи више само од његових личних напора. Шта ће бити с нама, често зависи од догађаја у сасвим другом делу света. Михаиловићева судбина била је запечаћена већ у Техерану, кад је пропао план о искрцавању Британаца и Американаца на Балканском полуострву. Шта човек да ради у тако неизвесним временима, када није могућно израчунавати услове успеха? Ако се не варам, баш је Винстон Черчил (Winston Churchill) рекао, да у таквим временима остаје само једно, а то је испунити дужност. Ако се више не зна шта може донети успех, зна се шта дужност налаже. Ђенерал Михаиловић није постигао успех, али је своју дужност испунио.

Ђенерала Михаиловића, уосталоме, не треба судити само по његовим делима. Треба узети у обзир и његову личност, која је била у извесном смислу и већа од његових дела. Колико је то тачно, види се већ по томе, што он није ушао само у историју, него и у народно предање. Има доста њих који су ушли у историју и добили у њој угледно место, али који нису оставили трага у народном предању. У историји Србије XIX века било је знаменитих државника и војвода о којима су се историчари много бавили, али о којима у народу нема ни прича ни песама. Он је ушао у ред оних легендарних личности које имају поколењима да служе за пример. Те су личности једна врста народне савести. Познији нараштаји морају да пазе да се покажу достојни тако великих предака. Владика Данило у Горском вијенцу каже оним Црногорцима који су скренули с права пута.

Су чим ћете изаћ пред Милоша

И пред друге српске витезове

Који живе доклен сунца грије?

У те витезове који су својим примером обележили познијим нараштајима пут дужности, спада и ђенерал Михаиловић.

За живота он је био гоњен, клеветан, мучен, и најзад уморен. Његово је тело разнето на комаде, и он нема гроба. Али ови помени који му се чине широм целе наше емиграције показују да он и даље живи у души српског народа, и да ће ту живети увек, докле српско име буде трајало, јер он је дао своме народу све што смртни човек може дати.

Нека је вечна слава ђенералу Михаиловићу!

Слободан Јовановић


КЊИГУ НАРУЧИТЕ ОВДЕ

КЊИГА О ДРАЖИ