fbpx

Трибина у Горњем Милановцу: Русофобија код Срба 1878-2017.

Русофобија код Срба трибина у Горњем Милановцу

У четвртак, 7. новембра у 19 часова у Културном центру Горњи Милановац биће организована промоција књиге Дејана Мировића Русофобија код Срба 1878-2017.

О политици и идеологији русофобије и тајни међународних односа Србије говоре:

  • аутор књиге, Дејан Мировић;
  • извршни уредник у ИК Catena mundi, Никола Маринковић;
  • др Зоран Чукић, уводничар;
  • Милош Капетановић, председник ДСРП „Таково“.

Уредник трибине и водитељ: Милена Марковић.

Књига Русофобија код Срба 1878-2017. отвара расправу о табу теми српске културе и политике. Поставља питање да ли је негативни однос Срба према Русији у складу са нашим националним интересима или је увезен са Запада? 

Књига Дејана Мировића  Русофобија код Срба 1878-2017  покрива широк историјски лук русoфобских садржаја у јавном животу Србије. Он почиње од Берлинског конгреса и развоја вишестраначја у Србији, па до данашњих дана. Књига др Мировића наслања се на теоријска истраживања европских и руских аутора који су се већ бавили русофобијом, Дела Кјезе, Ханеса Хофбауера, Ги Метана и Шафаревича.

Истовремено, она је и оригинална у увиђању на који начин се русофобска схватања преносе у деловање политичке и културне елите једне државе чији народ је традиционално русофилски. Стога, аутор осветљава и један од значајнијих друштвених процепа у српском друштву. Он показује на који начин дуготрајно деловање наслеђених предрасуда утиче на доношење одлука од којих зависи судбина једног народа. Рецензенти књиге: проф. др Слободан Антонић и проф. др Мило Ломпар.

Четвртак, 7. новембар у 19 часова, Културни центар Горњи Милановац. Трибина о књизи Русофобија код Срба 1878-2017. Дејана Мировића.

Улаз слободан!