fbpx

Награда за Геополитички појмовник Балкана Миломира Степића

Миломир Степић

Catena mundi са поносом објављује: Миломир Степић, аутор књиге Геополитички појмовник Балкана, добио престижну награду „Димитрије Богдановић“.

О књизи и њеном значају

Геополитички појмовник Балкана“ представља научни водич за разумевање комплексности Балкана, како у историјском, тако и у савременом контексту. Писана са посебним освртом на српску културу и историју, књига нуди дубок увид у геополитичке теме које обликују регион. Научни приступ аутора и разноврстан избор тема чине ову књигу незаобилазном за свакога ко се бави проучавањем Балкана.

Мишљења рецензената и стручњака

Геополитички појмовник Балкана
Геополитички појмовник Балкана

Низ познатих академика и стручњака је дао своје позитивне оцене о књизи. Академик Часлав Оцић истакао је значај геополитике за друштво и државу на Балкану, док је проф. др Бранко Крга нагласио Степићев приступ у детаљном објашњавању појмова. Проф. др Љубиша Деспотовић, проф. др Славољуб Драгићевић и проф. др Милош Ковић такође су дали високе оцене овом делу.

Награда „Димитрије Богдановић“

У конкуренцији за признање које носи име великог проучаваоца српске средњовековне књижевности и културе било је 125 наслова. Одлуку о добитницима награде донео је жири који су чинили др Борис Булатовић (председник), др Слободан Антонић, др Мирјана Бојанић Ћирковић, др Јана Алексић и др Марија Јефтимијевић Михајловић.

Награда за најбољу књигу у области хуманистичких и друштвених наука припала је др Весни Тријић и др Миломиру Степићу. Тријићева је награђена за студију Књижевност између политике и културе: Бранимир Шћепановић и Данило Киш (Андрићев институт, Вишеград).

Награда „Димитрије Богдановић“ основана је прошле године. Први добитници овог признања су др Мило Ломпар за књигу Црњански и светска књижевност за науку о књижевности. Др Немања Девић је награду добио за књигу За Партију и Тита из области историографије.

Catena mundi – Посвећеност квалитету и знању

Као издавачка кућа, Catena mundi се поноси што је део овог значајног пројекта. Честитамо проф. др Миломиру Степићу на овом значајном признању и обећавамо наставак подршке висококвалитетној научној и образовној литератури.