fbpx

Русија и Путин се одлучно супротстављају Западу – Стеван Гајић

Путин и Русија се супротстављају Западу - Стеван Гајић

Стеван Гајић анализира говор Владимира Путина о годишњици рата у Украјини: Да ли се рађа нова Русија, која окреће леђа Западу први пут од Петра Великог.

Колико се Русија променила од почетка рата у Украјини и шта Путин поручује у новом говору анализира др Стеван Гајић, научни саветник у београдском Институту за европске студије и предавач на Московском државном институту за међународне односе (МГИМО). Према његовим речима, Путинов говор показује да се читаво руско друштво престројава и да је победа главни циљ коме ће убудуће све бити подређено.

Кад је реч о решености Русије да победи, према речима Гајића, она се огледа и у томе што је руски председник цитирао једног од најзначајнијих руских државника са почетка 20. века, Петра Столипина, руског националисту који се залагао за модернизацију државе, а страдао је у атентату 1911. године: „У питању одбране Русије, сви морамо да координирамо наше напоре, дужности и права како бисмо подржали једно историјско врховно право — право Русије да буде јака.“

„Столипина руски националисти сматрају звездом водиљом, а његову насилну смрт као нешто што је зауставило раст Русије и омогућило револуцију, односно грађански рат. Мислим да се ради о врло важном идеолошком сигналу, јер Путин је цитирао Столипинове речи да Русија има право да буде моћна ви да ће да заштити то право“, објашњава Гајић.

Путин и Јединствена Русија: нови моменти?

Овај Путинов цитат показује да се садашња политика кардинално разликује од принципа на којима је била успостављена руска владајућа партија Јединствена Русија. До сада, Русија је тражила део колача у западном систему у коме није равноправна, додаје Гајић.

Ово је алтернатива и директно супротстављање хегемонији и неоколонијализму, што је Путин директно и рекао, а услов за то је да Русија буде моћна и у том смислу је и Столипинов цитат ту био важан“, наглашава Гајић.

Према Гајићевим речима, главна идеолошка порука Путина јесте да се Русија залаже за традиционалне вредности које деле све велике религије признате у Русији.

„Поново је истакао проблем „изузетности“ Запада и њихов расистички однос према остатку човечанства – и то да је дозвољено лагати и да се они сада хвале тиме да су лагали Русију. Јако је битно и то што је рекао да ће официри који су показали иницијативу, инвентивност и храброст бити ти који ће водити модернизацију војске и да ће они, са искуством у најсавременијем ратовању, водити модернизацију руске војске“, истиче Гајић.

Извор: Спутњик