fbpx

Српски интелектуалци против увођења санкција Русији

Петиција интелектуалаца против санкција Русији

За непуних 72 сата, скоро две стотине српских духовника, академика, професора универзитета, доктора наука, друштвених и јавних личности, потписало је Петицију против увођења санкција Руској Федерацији.

Међу потписницима су српски академици: Василије Крестић, Матија Бећковић, Данило Баста, Коста Чавошки, Љубодраг Димић и Славенко Терзић; епископи СПЦ: бачки Иринеј, крушевачки Давид и епископ зворничко-тузлански и администратор Епархије шабачке Фотије; угледни професори универзитета и доктори наука Мило Ломпар, Слободан Антонић, Миломир Степић, Милош Ковић, Миша Ђурковић…, као и писац Никола Маловић и режисер Емир Кустурица.

На конференцији за медије, која је одржана 18. априла у Прес центру УНС-а, говорили су академик Матија Бећковић, као и универзитетски професори Мило Ломпар, Милош Ковић и Зоран Чворовић. Петицију и списак потписника представио је Бранимир Нешић.

Матија Бећковић

„Ниједном малом народу у наше време не би пало на памет да уводи санкције Русији, нити је то из главе тих малих народа. То им неко наређује, и то не због Русије, него да се зна ко им је газда. Такво понижење не би Србија смела себи да дозволи први пут од свог постанка.“

Мило Ломпар

„Тражи се, дакле, да се Србија прикључи санкцијама да би се приклонила западној интерпретацији кризе у Украјини. Посредно, од нас се тражи да признамо да је злочиначко и противправно бомбардовање Србије 1999. године било нешто са чиме смо макар накнадно сагласни. То је најдалекосежнија последица овог захтева.“

Милош Ковић

„Да ли је могуће да неко мисли да би Србија треба да донесе „рационалан“ избор и да се одрекне Русије? То је одсецање гране на којој седимо, то је национално самоубиство. Морате да знате шта су ваши национални интереси и од тих интереса не одступате. Зашто? У питањима као што је опстанак наших суграђана на Косову и Метохије, на опстанак наших грађана у Републици Српској, одговор може бити само један, а та питања зависе од Русије.“

Зоран Чворовић

„Јасно је да увођење санкција Руској Федерацији од стране мале Републике Србије неће угрозити интересе РФ али ће директно угрозити српске националне интересе. РФ, са проавом вета у Савету безбедности УН је једини гарант очувања територијалне целовитости Републике Србије јер Резолуција 1244, која на четири места гарантује да ће се трајно решење за Косово и Метохију наћи у оквиру Устава Републике Србије не може бити промењена без сагласности Русије. Русија брани правом вета Косово и Метохију у саставу Србије.“

Закључак

Потписници петиције подсећају да руски народ данас пролази кроз исте притиске „политичког Запада“ и све видове хибридног рата кроз које је прошао српски народ у последњој деценији 20. века. Истичући да српски и руски народ „вежу вишевековне везе“, потписници исказују пуну солидарност и подршку руском народу у „одлучној борби за право на живот и слободу“. Надају се да ће „Украјинци одбацити западне саветнике који их због својих себичних интереса гурају у крвопролиће са православном руском браћом и да ће разум и мир превладати“.

На крају, потписници очекују од најзначајнијих националних установа српског народа, као и од политичких организација и новоизабраних народних посланика, да се јасно одреде против увођења санкција Русији.

Тражећи од председника Србије Александра Вучића да одбаци притиске са Запада и да Влада Србије не уводи санкције Русији, потписници петиције подсећају да је управо Руска Федерација гарант очувања како Косова и Метохије у саставу Србије, тако и дејтонских уставних позиција Републике Српске.

Текст Петиције и списак потписника прочитајте ОВДЕ.

Потпишите петицију ОВДЕ.