fbpx

Шта је Magnum crimen?

Magnum crimen ново издање

Шта је Magnum crimen? Зашто је тек 2015. године објављено прво нецензурисано издање ове књиге? Шта угледни српски интелектуалци кажу о Magnum crimen-у?

Magnum crimen, животно дело академика Виктора Новака, етничког Хрвата југословенског опредељења, први пут се појављује у нецензурисаном издању заслугом издавачке куће Catena mundi из Београда, опремљено предговором Василија Крестића и поговором Милорада Екмечића.

  • Проверите зашто је Magnum crimen на ватиканском списку забрањених књига.
  • Проверите зашто је римокатоличка црква уништавала књигу, а комунисти је цензурисали.
  • Књига за оне који знају да проучавањем прошлости сазнајемо у садашњости којим стазама треба да корачамо у будућности.
  • Књига која открива злочиначку спрегу римске курије и усташа у Хрватској.
  • Књига коју свака српска кућа треба да има.
  • Много је разлога зашто треба читати Magnum crimen, а ниједан против.

НАРУЧИТЕ ОВДЕ MAGNUM CRIMEN!

Историја књиге

У предговору првом издању Magnum crimen-a, 1948, Виктор Новак каже да је грађу скупљао преко 40 година. Време када Новак почиње да се интересује за клерикализам поклапа се са чувеним „Велеиздајничким процесом“ у Загребу, када је Аустроугарска покушала да се обрачуна са српским политичким вођама. Сама идеја о уобличењу књиге пада у време ауторовог тамновања у Бањичком логору, да би 1943, када је Београд брујао од вести о злочинима над српским народом у НДХ, непознати агент Усташке надзорне службе, у извештају бр. 20/1943. споменуо књигу тада још нејасног наслова – Magnum crimen. Три године после рата, 1948. појављује се прво, цензурисано издање Magnum crimen-a. Интервенцијом Владимира Бакарића и Макса Буће, из текста књиге избачена су два поглавља – „Ecclesia militans ратује с Тиршовом идеологијом“ и „Libellus Accusations. Promemoria 1. X 1934. надбискупу кoaдјутору Степинцу“. Одмах по изласку, сведочи аутор, дело је стављено је на Индекс забрањених књига, а заслугом УДБА-е, никада није у целости штампано. Ове, 2015. године, први пут су два поменута поглавља укључена у интегрални текст књиге. Исправљена је велика неправда, у којој су учествовали различити закулисни центри моћи, и заинтереосвани читаоци напокон могу сагледати целину Новаковог подухвата.

НАРУЧИТЕ ОВДЕ MAGNUM CRIMEN!

Ко препоручује Magnum crimen?

Василије Крестић

Коста Чавошки

МИЛО ЛОМПАР

МИРА РАДОЈЕВИЋ

Владимир Димитријевић

Очито је да се Magnum crimen објављује, поново, у Срба по Божијем промислу, баш у часу када је неопходан као свеж дах истине у отровним облацима лажи и медијске кретенизације. Ако папа Степинца сматра за блаженог, а Хрвати га доживљавају као свеца – заштитника своје државе, у којој је протеривање и убијање Срба, што га је започео Павелић, довршио Фрањо Туђман (опет уз подршку Ватикана), о каквом је екуменизму ту реч? Ми, православни, потомци Јасеновачких Новомученика, и даље чекамо одговор. А док га чекамо, дужност нам је да читамо Magnum crimen Виктора Новака, и да га ширимо као дело без кога не можемо разумети свет у коме смо се обрели.

Зоран Чворовић

Када су нас првих послератних година приморавали да у име лажи „братства и јединства“ заборавимо свеже кланице Јасеновца, личких, далматинских и херцеговачких јама, један Хрват је у име научне истине саставио свеобухватну, чињеницама поткрепљену незастариву оптужницу против злочина геноцида који је НДХ извршила над Србима. Виктор Новак је педантношћу једног научника класичне школе у Magnum crimen-u представио не само фактографску, већ и духовну анатомију великог злочина извршеног у име западног идејног крсташког тројства: нацизма, римокатолицизма и хрватског „хисторијског државног права“.

Дејан Мировић

Књига Виктора Новака је изузетно дело, које трајно опомиње на зло које нажалост још увек постоји. Новак је и пример интелектуалца који препознаје зло у народу из којег потиче и који га осуђује. Зато је био и прогањан у својој средини, усталом као и сви велики аутори у историји. Посебна вредност књиге је што се Новак се не може оптужити за антихрватсво или мржњу према свом народу. Он само износи ужасну истину о злочину који се сакрива из политичких разлога и данас на такозваном просвећеном западу. Зато је Новакова књига и најбоља опомена и за Србе и Хрвате да се зло не сме поновити – за Србе да више никада не живе у истој држави или савезу са народом чије политичке и интелектуалне елите увек имају наредбодавца ван Балкана (некада Ватикан сада Брисел) као што их је на то упозоравао мудри министар Руске империје Сазонов пре тачно једног века; – за Хрвате колико су још далеко од неострашћеног и критичког поимања своје историје, за коју је чак и Крлежа тврдио да препуна ратних злочина над цивилним становништвом. Зато ова књига/опомена никада неће престати да буде актуелна за нас и генерације које долазе.

Душан Пророковић

Тежња Римске курије да оствари превласт над верским и политичким процесима на Балкану, определила је будуће злочине над српским народом. Књига Виктора Новака, Magnum Crimen је прва то показала.

Миша Ђурковић

Без разумевања односа Ватикана према демократији и фашизму не може се разумети историја 20. века.  Књига Виктора Новака Magnum crimen открива ту спрегу на територији Југославије и кога год страдање нашег народа занима, треба да је прочита.

Маринко М. Вучинић

Књига Magnum crimen је и даље скрајнута и на неки начин и даље забрањена као што је то била и њена судбина од тренутка када се појавила након Другог светског рата. Разлози су готово исти, само се променио историјски и политички контекст. Она је некада нарушавала идиличну слику о изградњи братства и јединства наших народа социјалиистичке Југославије, а сада она може да поремети водећу улогу наше најевропскије владе у њеној улози гаранта развоја добросуседских односа као основног услова одржавања стабилности на Балкану.

НАРУЧИТЕ ОВДЕ MAGNUM CRIMEN!

Појединачни текстови из Magnum crimen-a

За папе су Словени (били) варвари!

Све до Другог ватиканског концила (1962-1965) Ватикан није хтео да дозволи служење на црквенословенском језику, правдајући се различитим разлозима, који су у својој суштини били политичке природе. Ипак, шта је стајало у корену ове мржње према језику који су освештали Свети Ћирило и Методије? (Прочитај више…)

Шта су словеначки политичари мислили о убиству Франца Фердинанда?

Mало је познато да се клерикална (с подршком Ватикана) СЛС (Словенска људска странка), која је била део власти у Краљевини Југославији, 1914. године свим силама трудила да полицији испоручи све противнике Аустрије. Као и сецесионисти 1991, и 1914. словеначки политичари тражили су „злочиначку српску завјеру“. (Прочитај више…)

Благослов Католичке цркве за злочине у Србији 1914! (1. део)

Ексклузивно преносимо ратнохушкачки говор загребачког надбискупа и ректора Загребачког универзитета, др Анте Бауера, приликом објаве рата Србији 1914. (Прочитај више…)

Благослов Католичке цркве за злочине у Србији 1914! (2. део)

Љубљански бискуп — „кнезошкоф“ др Антон Бонавентура Јеглич није у тим данима највеће ратне пропаганде заостао за др Антоном Бауером. Јер, овај бискуп дао је већ дотад бројних свједочанстава о своме аустрофилству — сматрајући да је католицизму најбоље загарантиран развој у монархији с апостолским владарем. Осјећања ратничког расположења, о којима говори гроф Палфи у својој депеши 29. јула 1914, одразује се и у говорима бискупа Јеглича. (Прочитај више…)

Степинац, Аустрoугарска и језуити

Ексклузивно из новог издања Magnum crimen-a: Најновија историјска истраживања показују да је Алојзије Степинац био пројекат језиута и страних обавештајних служби, убачен у редове српске војске (касније и државе) пред распад Аустроугарске… (Прочитај више…)

Непознато о издаји Влатка Мачека

Мало је познато да је Владко Мачек, првак ХСС-а и потпредседник у влади Краљевине Југославије генерала Симовића, сем што је признао НДХ и позвао своје симпатизере и цео хрватски народ да се потчине Павелићу, напунио затворе антифашистима, које су усташе ликвидирале одмах по преузимању власти. (Прочитај више…)

Усташко славље или: Како је дочекан крах прве Југославије?

Нескривено славље и излизи мржње према Србима пролили су се до неслућених размера по уласку немачких трупа у Југославију 1941. Прочитајте говор бањалучког крвника, др Виктора Гутића, који објашњава шта се десило и 1991. (Прочитај више…)

Усташка документа: Заклетва поглавника

„Ја др Анте Павелић, Поглавник НДХ, присижем Богу свемогућему, свезнајућему, да ћу бити вјеран хрватском народу и све радити за његово добро, да ћу чувати и бранити независност државе Хрватске, те да ћу се у своме раду држати усташких начела. Тако ми Бог помогао!“ (Прочитај више…)

Степинац моли папу да спасе НДХ!

Ексклузивно из Magnum crimen-a преносимо писмо (Promemoria) „блаженог“ Степинца папи Пију XII, у којем тражи да Ватикан спасе НДХ од нестанка, јер је у питању брана „офензивном бизантинизму“, тј. православљу. (Прочитај више…)