fbpx

Препуна сала на промоцији „Историје једне утопије“

Са промоције

У петак, 25. маја у Амфитеатру Народне библиотеке Србије пред више стотина присутних представљена је капитална књига „Историја једне утопије: 100 година од стварања Југославије„.

Зборник је представљен на некадашњи празник ове државе Дан младости 25. мај у Амфитеатру Народне библиотеке Србије, који је био претесан за публику која је седела на поду и стајала. Циљ овог двотомног дела посвећеног недавно преминулом историчару и дипломати Душану Т. Батаковићу, према речима издавача, био је покушај да се „у споју различитих перспектива и приступа научно, трезвено, мултидисциплинарно и вишедимензионално расветли настанак и функционисање југословенске идеје и државе коју су пратиле контравезе и митови“.

Милош Ковић, један од аутора зборника Историја једне утопије

О зборнику у коме су сакупљени радови српских интелектуалца из времена стварања прве Југославије, друге половине 20. века, као и данашњих водећих историчара средње и млађе генерације, говорили су академик Коста Чавошки, Мило Ломпар, Милош Ковић, Миломир Степић, Ненад Кецмановић, Срђа Трифковић и Маринко Вучинић. Они су, између осталог, указали на улогу великих светских сила и њихових геополитичких интереса у стварању државе јунжословенских народа, посебно Велике Британије, као и на околности и разлоге развоја идеје уније јужнословенских народа која потиче још од вожда Карађорђа, српско искуство стварања Југославије и њихове данашње последице на примеру Косова и Метохије и Републике Српске.

Војислав Коштуница на промоцији зборника Историја једне утопије
Војислав Коштуница у разговору са Бранимиром Нешићем, директором ИК Catena mundi

Међу многобројним јавним личностима у публици били и бивши председник СРЈ и лидер ДСС Војислав Коштуница, председник Двери Бошко Обрадовић, представници српске дипломатије и СПЦ.

Аутор: Јелена Тасић / Данас

Видео снимак трибине

Фотогалерија