fbpx

Блискоисточна криза: рат без мира

Слободан Јанковић, Блискоистична криза

У уторак, 28. јануара у 19 часова у Трибинској сали Дома омладине разговараћемо о Блискоисточној кризи и представити истоимену књигу Слободана Јанковића.

Шта је Блискоисточна криза, ко су Палестинци, шта представља мировни процес, чије су територије окупиране и зашто су САД и Израел најбољи савезници питања су којима се бави књига Блискoисточна криза: рат без мира Слободана Јанковића (Catena mundi, Институт за међународну политику и привреду, Београд 2019.).

Јанковић је у пет целина представио историјат израелско-арапских сукоба и ратова, обрадио улогу великих и регионалних сила у кризи, узроке арапског пролећа и његовог прерастања у арапску зиму, указао на статус Јерусалима, социјално-економске односе, питање воде и дмеографских трендова као препрека стварању палестинске арапске државе. Коначно аутор је испитао улогу ционизма и природу америчко-израелских односа.

На промоцији говоре: др Миша Ђурковић, научни саветник и директор Института за европске студије, др Владимир Ајзенхамер, доцент на Факултету за безбедност, Универзитета у Београду и аутор. Водитељ програма је Сергеј Беук.

О аутору:

др Слободан Јанковић, начелник Центра за суседство и Средоземље Института за међународну политику и привреду (ИМПП). Јанковић је гостујући предавач на Катедри за оријенталистику Филошког факултета Универзитета у Београду и на Мастеру Геополитика и међународна безбедност, Универзитета La Sapienca у Риму. Држао је предавања на факултетима у Братислави у Кјоту, Јапан. Аутор је више десетина научних студија на тему блискоисточне политике, балканских граница и односа, миграција и савремене историје Италије. Аутор је монографије Англоамеричка обмана (Catena mundi 2017). Уредник је научног часописа на енглеском The Review of International Affairs, ИМПП. Јанковић је члан оснивач Центра за конзервативне студије, ожењен, отац троје деце.