fbpx

Трибина у Чачку: Русофобија код Срба 1878-2017.

У петак, 23. фебруара у 19 часова у Сали скупштине града Чачка биће организована трибина о књизи Дејана Мировића Русофобија код Срба 1878-2017.

О политици и идеологији русофобије и тајни међународних односа Србије говоре: др Зоран Чворовић, др Владимир Димитријевић, и аутор књиге, Дејан Мировић. Публици ће се обратити и извршни уредник у ИК Catena mundi, Никола Маринковић.

Књига Русофобија код Срба 1878-2017. отвара расправу о табу теми српске културе и политике. Поставља питање да ли је негативни однос Срба према Русији у складу са нашим националним интересима или је увезен са Запада? 

Књига Дејана Мировића Русофобија код Срба 1878-2017 покрива широк историјски лук русoфобских садржаја у јавном животу Србије. Он почиње од Берлинског конгреса и развоја вишестраначја у Србији, па до данашњих дана. Књига др Мировића наслања се на теоријска истраживања европских и руских аутора који су се већ бавили русофобијом, Дела Кјезе, Ханеса Хофбауера, Ги Метана и Шафаревича. Истовремено, она је и оригинална у увиђању на који начин се русофобска схватања преносе у деловање политичке и културне елите једне државе чији народ је традиционално русофилски.

Стога, аутор осветљава и један од значајнијих друштвених процепа у српском друштву. Он показује на који начин дуготрајно деловање наслеђених предрасуда утиче на доношење одлука од којих зависи судбина једног народа.

Рецензенти књиге: проф. др Слободан Антонић и проф. др Мило Ломпар.

Петак, 23. фебруар у 19 часова, Сала скупштине града Чачка. Трибина о књизи Русофобија код Срба 1878-2017. Дејана Мировића.

Улаз слободан!