fbpx

Величанствена промоција Catene mundi у Чачку

Пред више од 600 присутних у великој сали Дома културе у Чачку одржана је  централна промоција трећег издања култне енциклопедије Catena mundi за Србију.

У богатом колажном програму приказано је 7 кратких филмова у режији ђакона Ненада Илића, своја обраћања имали су академик проф. др Коста Чавошки, ђакон Ненад Илић, мр Владимир Димитријевић, као и оснивачи и уредници издавачке куће Catena mundi Бранимир Нешић и Бошко Обрадовић. Посебан гост био је Небојша Мастиловић, аутор савремене српске духовне музике, који се представио са три ауторске музичке нумере са свог новог албума „Сјајне српске звездеˮ. Програм је сјајно водила млада чачанска новинарка Милица Курјаков.

 

Бранимир Нешић је подсетио да је 6. априла 1941. прва на мети нацистичког бомбардовања Београда била Народна библиотека Србије и да је затирање српског националног памћења идеја водиља свих наших непријатеља, а да смо у овом забораву много пута и сами учествовали.

Коста Чавошки је указао на цивилизацијске корене српског народа и његовог идентитета у Православљу, Светосављу и Косовском Завету, по којима се разликујемо од других народа, истичући да је Предраг Дргаић Кијук био човек вредан памћења.

Владимир Димитријевић се осврнуо на чудесну личност Предрага Драгића Кијука, која нас је све окупила. Рођен у Крагујевцу, своје последње предавање одржао је у Крагујевцу. Последње ноћи живота писао је Светосавску бедесу за предавање у Републици Српској, а упокојио се на Часне вериге Светог апостола Петра – као аутор који је свом капиталном делу дао име Catena mundi – вериге света“, по латинској синтагми којом су италијански хуманисти називали Балкан.

Бошко Обрадовић је истакао да Кијук сасвим сигурно није случајно узео страну реч за назив духовне енциклопедије српског народа, јер је тиме желео да нам скрене пажњу да често странци боље од нас схватају ко смо ми, а да ми сами себе не поштујемо. Срби су највећи народ Балкана, а Србија је највећа држава на Балкану, тим веригама и центру света и европске цивилизације. Треба да знамо ко смо и ко су нам непријатрљи да бисмо могли да се оријентишемо у будућности и остваримо нови српски сан за 21. век: да на крају овог века не живимо ни у Европској, ни у Немачкој, ни у Ватиканској, ни у Шиптарској, већ у Српској Унији на Балкану.

После промоције уследило је велико интересовање за ову јединствену енциклопедију и друга издања издавачке куће Catena mundi.