fbpx

Преко 300 људи на промоцији Црногорског сепаратизма

Црногорски сепаратизам пун амфитеатар

У уторак 18. јуна 2019. године, одржана је промоција књиге др Александра Раковића Црногорски сепаратизам у препуном амфитеатру II „Слободан Јовановић“ на Правном факултету Универзитета у Београду, у организацији Студентског клуба Правног факултета.

Међу присутним гостима били су истакнути универзитетски професори, научни радници, народни посланици. Промоција књиге Црногорски сепаратизам окупила је многе, међу који су и научни саветник Института за савремену историју историчар др Бојан Димитријевић, директор Музеја жртава геноцида Вељко Ђурић Мишина, Миодраг Дака Давидовић, Жељко Чуровић, као и бројни други гости. На почетку, Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије је благословио скуп и присутнима пренео тренутну ситуацију у Црној Гори, потврђујући да је српски народ спреман на одбрану својих храмова и манастира:

– Чуо сам за промоцију књиге и дошао, али ми догађаји у Црној Гори не омогућавају да нешто прочитам или се бавим било чиме другим, већ једино морам да се бавим одбраном српских грамова. Радујем се да се људи од талента и знања баве оваквим темама, а од др Раковића сам и до сада много научио.

Књига у правом тренутку

Бранимир Нешић, директор издавачке куће Catena mundi, указао је да се она појавила у право време, имајући у виду тренутна дешавања на простору Црне Горе. Књига је, истиче Нешић, показала да проблем сепаратизма у Црној Гори није настао у последњих неколико месеци или година, већ је много дужи и дубљи.

Историчар др Чедомир Антић, ванредни професор Филозофског факултета Универзитета у Београду, подсетио је на ранија научна истраживања и публикације Александра Раковића, као и његову претходну каријеру. Он је указао да конструкт црногорске нације нема прошлост, јер су сви ранији Црногорци истовремено били и Срби. Књига Црногорски сепаратизам, додаје Антић, потврђује одлуку црнорогских власти да укину историју свог народа.

Богољуб Шијаковић говори на промоцији књиге Црногорски сепаратизам

Некадашњи министар вера у Савезној влади СР Југославије и Влади Републике Србије др Богољуб Шијаковић, редовни професор Православног богословског факултета, говорио је о томе колико је болна тренутна ситуација у Црној Гори, за читав српски народ без обзира где живео:

– Ово је болно дело за све нас, које погађа и узнемирава. Говори и о покраденом референдуму, фалсификованом попису, утицају криминала на идентитет у Црној Гори… Црна Гора од референдума није обновила државност већ је развила антидржаву, са антисрпством као смислом.

Ова књига је сведочанство несаломивости нашег духа

Александар Раковић, аутор књиге Црногорски сепаратизам, говори на промоцији.

Аутор књиге др Александар Раковић, виши научни сарадник Института за новију историју Србије, рекао је да се књига Црногорски сепаратизам темељи на његовом проучавању материје које траје у континуитету дуже од 20 година. Њен закључак, сматра Раковић, могао би да буде и да је упркос страшном шиканирању, понижавању, омаловажавању и дискриминацији коју тамошњи Срби трпе, дух српства у Црној Гори несаломив. Такође, осврнуо се и на оно што би Србија могла да учини за њих:

– Није јасно зашто немамо државни одговор и државну политику по овом питању и зашто штедимо конвертите. Србима који се у Црној Гори боре за истину и нападнуте српске светиње, потребна је сва помоћ и подршка из Србије и Републике Српске. Неопходан је адекватан одговор на забрану српским интелектуалцима да уђу у Црну Гору, или њиховом протеривању са факултета у Црној Гори искључиво по политичкој основи.

Присутне је поздравио и Немања Вучковић, председник Студентског клуба Правног факултета. Он је подсетио на раније активности СКПФ-а у погледу јачања веза српских студената из региона са матицом, кроз иницирање седница Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Републике Србије. Такође, указао је и на недавни протест који је СКПФ организовао испред амбасаде Црне Горе у Београду, као знак подршке Андрији Мандићу и Милану Кнежевићу, лидерима српским странака у Црној Гори, који су осуђени на затворске казне у афери познатој као Државни удар.

На самом крају, аутор и други говорници су одговарали на питања публике. Модератор догађаја био је Димитрије Милошевић, студент друге године Правног факултета, који је говорницима уручио и поклоне.

Извор: Студентски клуб Правног факултета/Вечерње новости (Б. Царановић)

Фотографије